Informatie over de kosten koper
 

Als je een woning wilt kopen wordt je bijna altijd geconfronteerd met de kosten koper. Dit kan je vermijden door een huis vrij op naam te kopen. Een huis vrij op naam kopen kan je tienduizenden euro’s besparen. Huizen die eerst werden verhuurd door de woningbouwverengingen worden meestal nadat ze zijn opgeknapt vrij op naam verkocht. Dit zijn meestal sociale huurwoningen geweest waar een ander bestemmingsplan voor is gekomen. Om de huizen financieel extra aantrekkelijk te maken voor eventuele kopers worden de huizen vrij op naam verkocht.


Vrij op naam kopen wil zeggen dat je geen kosten koper hoeft te betalen als je het huis koopt. Dit kom niet alleen voor bij opgeknapte sociale huurwoningen, maar ook bij nieuwbouw worden er vaak huizen vrij op naam verkocht. Dit extra financiële voordeel kan kopers net over de streep trekken om het huis toch te kopen.


In de kosten koper zitten verschillende kosten die bij elkaar een dergelijk tien procent van de koopsom innemen. De kosten koper zit niet verwerkt in de vraagprijs van een huis, maar komt bovenop de prijs die je uiteindelijk voor het huis betaald.


Overdrachtsbelasting


In de kosten koper wordt onder meer de overdrachtsbelasting verrekend. De overdrachtsbelasting bedraagt in Nederland zes procent van de koopsom. De overdrachtsbelasting neemt het grootste gedeelte in van de kosten koper.


Hypothecaire en eigendomsakte


In de kosten koper komen ook de kosten voor die je betaald voor het opstellen van een hypothecaire en eigendomsakte. De kosten voor het opstellen van deze documenten komt neer op ongeveer één procent van de koopsom van je huis. Dit ligt er natuurlijk wel aan bij welke notaris je deze documenten laat opstellen. De prijzen kunnen nogal verschillen tussen de notarissen. Doe onderzoek op internet en vergelijk de verschillende notarissen dit kan je toch weer een paar honderd euro schelen.


Taxatiekosten


We moeten ook niet de taxatiekosten vergeten die worden toegevoegd aan de kosten koper. Je moet het huis dat je gaat kopen altijd laten taxeren. Dit gebeurd door een taxateur die een taxatierapport opstelt. De kosten bedragen een paar honderd euro, ook hierbij is het verstandig om op internet verschillende taxateurs met elkaar te vergelijken om zo een betrouwbare en goedkope taxateur te vinden.


Afsluitprovisie


Naast de taxatiekosten betaal je ook afsluitprovisie. Afsluitprovisie zijn kosten die je betaald aan de bank voor het afsluiten van je hypotheek. Dit komt neer op ongeveer één procent van de koopsom. Dit kan per bank wel verschillen het is daarom verstandig je goed voor te laten lichten.


Dit waren de standaard kosten die verrekend zitten in je kosten koper. We noemen ze nog een keer op:


  • Overdrachtsbelasting (6% van de koopsom)
  • Hypothecaire en eigendomsakte (1% van de koopsom)
  • Afsluitprovisie (1% van de koopsom)
  • Taxatiekosten


Nu kunnen er ook nog extra kosten in verrekend zitten. Dit bepaal je helemaal zelf en niet iedereen maakt deze kosten, omdat sommige mensen dit niet nodig vinden.


Bouwkundig rapport


Het is niet voor te stellen maar het gebeurd toch echt niet altijd. Het laten opstellen van een bouwkundig rapport van het huis dat je koopt. Dit is belangrijker dan de meeste mensen denken.


Als jij een huis koopt wil je graag weten in welke staat dit verkeerd en wat eraan zou moeten gebeuren om het in een goede staat te houden. Door het laten opstellen van een bouwkundig rapport weet je exact of er iets mis is voordat je het huis koopt. Stel je voor dat je het huis koopt en er blijkt iets goed mis te zijn met de fundering. Dan ben jij de pineut, want je hebt het huis al gekocht zonder dat je het hebt laten onderzoeken op gebreken. Dit wil je niet dus zorg voor een bouwkundig rapport.


Je moet niet verwachten dat de verkoopmakelaar alle gebreken van het huis kent. Mocht de verkoopmakelaar de gebreken van het huis wel kennen dan kan die er ook voor kiezen omdat niet aan jou te vertellen. Het opstellen van een bouwkundig rapport kost een paar honderd euro en kan je heel veel ellende besparen.


Aankoopmakelaar


Wat ook niet heel veel gebeurd bij het kopen van een huis is het inschakelen van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je de beste prijs betaald voor het huis dat jij wilt en helpt je met het zoeken naar jouw droomhuis. Een aankoopmakelaar is er voor jou en is dus geen verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar is in de dienst van de partij die het huis verkoopt. Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je niet in de mooie praatjes trapt van een verkoopmakelaar.


Een aankoopmakelaar bekijkt het van een objectieve kant die het beste uitpakt voor jou. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kost twee procent van de koopsom. Als je een huis koopt zal ik altijd een aankoopmakelaar inschakelen, omdat je hier veel baat bij hebt. Ook als je geen goede onderhandelaar bent is het verstandig een aankoopmakelaar in te schakelen het geld haal je er uiteindelijk weer uit.


Wij laten nog een keer zien welke kosten er kunnen zitten in de kosten koper:


  • Overdrachtsbelasting (6% van de koopsom)
  • Hypothecaire en eigendomsakte (1% van de koopsom)
  • Afsluitprovisie (1% van de koopsom)
  • Aankoopmakelaar (2% van de koopsom)
  • Taxatiekosten
  • Bouwkundig rapport

 

Meer over lenen

 

 

 

Deel deze informatie met je vrienden!



 


informatie