Informtie over het hebben of krijgen van schulden


Schulden kunnen in twee verschillende categorieƫn verdeeld worden. De eerste categorie is voor mensen die schulden hebben maar deze nog steeds kunnen afbetalen en dat dan ook doen. De tweede categorie is ook meteen de meest vervelende categorie om in te zitten want bij deze categorie heb je grote lasten die je niet meer op tijd kunt aflossen. Je zult dan ook steeds verder in de problemen raken als je in deze situatie verkeerd. Schuldeisers zullen er alles aan doen om hun geld op te eisen ze kunnen onder meer beslag laten leggen op je bezittingen of op je loon als je meerdere malen verzuimd om op tijd te betalen.


Schuldhulpverlening

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft schulden sta je bijvoorbeeld elke maand rood dan heb je eigenlijk al een schuld. Maar ook als je een hypotheek op je huis hebt dan heb je een schuld. Een schuld hebben is op zich niet zo erg zolang je het maar kan betalen. Ernstig wordt het pas als je door de schulden het hoofd niet meer boven water kan houden. Meestal kom je niet zomaar in zo een situatie en kan je al ver van te voren aanvoelen dat het dreigt mis te gaan. Natuurlijk zullen er uitzonderingen zijn en kan je van de een op andere dag je baan kwijt raken. Mocht deze situatie zich voordoen dan kan het zo zijn dat je het moet redden met veel minder geld dan dat je gewend bent.


Voor iedereen die zijn schulden niet meer kan afbetalen of die ziet dat hij of zij deze richting op zal gaan bestaat er schuldhulpverlening. De schuldhulpverlening loopt via de gemeente en je zult hiervoor een aanvraag moeten indienen. De gemeente zal dan kijken of je daadwerkelijk gespecialiseerde hulp nodig hebt om uit deze situatie te komen. Een aanvraag mag volgens de wet maximaal 4 weken in beslag nemen. De gemeente zal na de aanvraag samen met jou een financieel overzicht maken van de situatie. Door dit overzicht wordt meteen duidelijk welke stappen er genomen moeten worden om je uit deze situatie te krijgen. Meestal is na het opstellen van een financieel overzicht de volgende stap om afspraken te maken met de schuldeisers.


In deze fase van het traject zijn de schuldeisers niet verplicht mee te werken met de schuldhulpverlening. Natuurlijk doet de schuldhulpverlening een voorstel aan de schuldeisers om tot een oplossing te komen maar als de schuldeisers hier niets in zien dan zult naar de volgende fase van het traject gaan.


Gemeentelijke kredietbank

In deze fase zijn er nog maar een aantal beperkte opties die jou uit deze situatie kunnen krijgen. Een van deze oplossingen die de schuldhulpverlening aan je kan voorleggen is dat de gemeentelijke kredietbank al jou schulden overneemt. De gemeentelijke kredietbank zal dan jou lasten bij de schuldeisers aflossen zodat je alleen nog te maken hebt met de gemeentelijke kredietbank. De schuldhulpverlening zal dan met u een termijn afspreken wat je maandelijks dient te betalen aan de gemeentelijke kredietbank. Wat je per maand moet betalen verschilt per situatie maar je zult ongeveer rekening moeten houden dat de gemeente jou een bedrag laat overhouden wat net onder bijstandsniveau ligt voor de normale vaste lasten en je levensonderhoud. Dat is natuurlijk niet veel maar je bent wel weer op het goede pad en je zult waarschijnlijk binnen een aantal jaar verlost zijn van je schuld.


Schuldsanering

Mocht het om de een of andere reden niet mogelijk zijn dat de gemeentelijke kredietbank jou schuld overneemt dan kan je een beroep doen op de wettelijke schuldsanering. Dit een extreme maatregel waarbij de rechter zal bepalen hoe je de schulden zal moet gaan afbetalen. De schuldeisers zijn verplicht hieraan mee te werken. Dit traject duurt maximaal drie jaar. Mochten er na drie jaar nog lasten over zijn dan worden deze kwijtgescholden maar alleen als u zich aan de afspraken heeft gehouden. De rechter zal in dit traject uiteindelijk bepalen hoeveel geld je per maand nodig hebt om van te leven alles wat je daarboven verdient gaat drie jaar lang naar de schuldeisers. Stel je voor dat de rechter bepaald dat je 900 euro per maand nodig hebt om van te leven. Als je per maand 1300 euro netto verdient zul je dus 400 euro elke maand moeten afstaan aan de schuldeisers. Als je binnen drie jaar een andere baan krijgt waarbij je meer gaat verdienen zul je ook alleen de 900 euro mogen houden de rest zul je dus moeten afstaan. Uiteraard kun je ook geld besparen door te besparen op energie. U kunt hier de hoogste rente spaarrekening bekijken.

 

Meer over lenen

 

 

 

Deel deze informatie met je vrienden!



 


informatie omtrent debet